"ПРОФЕСИОНАЛНОТО ПРЕГАРЯНЕ..."

23.02.2012 11:46

Учителите също бяха обект на психологическо консултиране, осъществено под формата на тренинг, организиран в ОДЗ "Първи юни". Водещ беше психологът Александър Кръстев.

Има ли място психологът в нашето професионално ежедневие на хора, работещи с малки деца? Имаме ли и ние необходимост от подкрепа в нашето емоционално наситено ежедневие? Какво заплашва нашата психична стабилност?

Работата на тренинга беше насочена към създаване на умения за разпознаване на симптомите на състоянието, наречено "професионално прегаряне", случващо се при професиите, свързани с висока степен на психическо напрежение. Дали учителската професия е сред тях? Със сигурност... Работата с деца във възраст, в която трябва да заработят успешно процесите на адаптация в новата за децата среда на детската градина; личностното формиране при децата с цялото разнообразие от личностни характеристики и поведенчески прояви; неосъзнаваните чувства и проблеми на малките; очакванията на родителите... Необходимостта  постоянно да се балансира между изискванията, отговорностите, очакванията, от една страна, а от друга - потребностите, идеалите и  отдадеността на работата с децата, поставя учителя често в ситуации, заплашващи с емоционално изтощение.

Как да разпознават сигналите му - се учиха учителите.

Тренингът включваше методи за самооценка на чувствата, усещанията, настроенията, свързани с професионалното ни ежедневие, на уменията ни да се справяме или не с емоционални проблеми, свързани с работата. Включени бяха и игри за създаване на положителни нагласи във взаимоотношенията и екипната работа. Специално внимание беше насочено към умението да градим положителна нагласа спрямо самите себе си като основополагащо в общата ни емоционална интелигентност.