ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ

22.12.2010 15:53

 

В самото навечерие на Рождество Христово се осъществи организирана от Ива Кралева, учител в І група, работна среща на тема: "Възпитаване на християнски ценности у децата".

Идеята и беше да насочи вниманието на учителите към невидимите измерения на Бъдни вечер и Коледа - към необходимостта да се замислим и да си спомним какво празнуваме. "Необходимост е" - сподели учителят - "защото празникът все повече се превръща в индустрия и се лишава от съдържание и смисъл. А когато в сламата на един обор Мария родила Малкия Исус, там нямало нито лукс, нито разкош" - припомни библейската истина тя.

След това учителите поговориха за основните християнски ценности и споделиха, че децата, възпитавани в уважение към идеите на християнството, придобиват по-здрава ценностна система, която им помага по-лесно да вземат правилни решения, по-лесно да се справят с вътрешната борба, която се води дори и в детските души.

Да си добър,  скромен, честен, състрадателен, щедър, да помагаш, да подкрепяш, да прощаваш, да признаваш грешките си, да състрадаваш - изглежда лесно и постижимо. Въпрос на възпитание... А по-късно и на собствен избор...

"Сега да поиграем..." - предложи накрая Ива Кралева. Няколко приятни игри за възрастни, свързани с изброяване на нравствени качества, които харесват или не харесват у себе си, у партньора си; игри, насочващи към самоанализ и самооценка, разгърнаха кръга на преживяванията.

Личният и професионален план се обединиха, насочиха към самовглъбяване и размисъл и срещата се превърна в хубава прелюдия към дните, в които ще празнуваме Рождество Христово.