ПОЛЕЗНО, ЗАБАВНО, ПРИЯТНО... ОБУЧЕНИЕ НА РОДИТЕЛИ

20.11.2012 16:56

Неделя... А детската градина започна да се изпълва с млади хора още в ранната утрин. Тук в неделния ден гостуваха Цвета Брестничка, Луиза Шахбазян и Елена Георгиева -  ентусиазиран екип от Асоциация “Родители”. Идеята - да бъдат полезни на  родителите, улеснявайки ги във взаимоотношенията с децата.

Темата: “Какво се случва с нашите деца и как да им помогнем...”

Интерактивните игри помогнаха на младите хора да преодолеят първоначалната си плахост и много скоро чувството за общност ги обгърна. Погледите им затрептяха. Бързо пречупваха новата информация през собствения си житейски опит и с кратки реплики или споделени размисли участваха активно в обсъжданията.

А темите: Особености във физическото, познавателното и емоционалното развитие на малките; Развитие на умението за самооценка във възрастов план; Играта - нейното предназначение и решаващата и роля за интелектуалното изграждане на малкия човек; Как играта влияе за развитието на  конструктивното въображение и мислене на малките; Правилното хранене за развитие на детския мозък... 

Описанието на родителските стилове на възпитание беше изслушано с особено внимание. Всеки се опитваше да намери своето място сред описаните характеристики.  Авторитетният стил на възпитаване на малкото дете привлече вниманието и младите хора разбраха, че налагането на справедливи граници в поведението на малките им създава чувство за сигурност и ги прави спокойни.Цвета Брестничка вещо и изразително водеше младите хора в пространствата на детската психология.

Луиза Шахбазян, психолог и експерт в Центъра за безопасен интернет, поведе младите хора в друга посока – опасностите, които крие интернет и как да ги направим контролируеми. Тя изслуша споделените от родителите тревоги и внимателно ги насочи: “Не чрез надзор, а чрез доверие трябва да пазим децата. .. Огромно е виртуалното пространство, не можем да ги следим навсякъде, но ако ни се доверяват ще споделят с нас...”

“Вечер на размисъл ще е...” – сподели по-късно впечатления от срещата Надя, майка на две момиченца, посещаващи детската градина. “Срещата днес ми даде отговор на много въпроси, които съм си задавала при възпитанието на децата. Изводът ми от днес – да бъда по-търпелива и да им дам свобода...”

Тренингът за родители е част от дейностите в кампанията “Участвам и променям”. Те се финансират от МОМН. 

Екипът на Асоциация “Родители” помогна днес на родителите да задълбочат разбирането си по отношение на собственото си дете, за да се чувстват пълноценно реализирани.