ПОЖЕЛАНИЯ ЗА КОЛЕДА

18.12.2014 15:56

Елхата в салона свети красиво и изискано. Коледните украшения са блестящи в червено и златисто. Но те не казват нищо, ако не носят топлината на човешките чувства. Учителите на децата от втора група - Даринка Василева и Елица Тупова, решиха, че нещо липсва тук. Липсваше топлото човешко звучене на предколедните пожелания.

Когато се съберат заедно - деца, родители и учители, ако съществува усещане за взаимност, общото послание, което би могло да бъде отправено, е винаги силно. Такава беше идеята на учителите. Децата помолиха родителите си да им помогнат да отправят коледни пожелания като ги запишат. След минути сърдечните послания за празника изпъстриха символично оформената елха.

Всичко останало също беше празнично - стиховете, песните, танците. Децата се забавляваха, но очите им грееха с по-необикновен от всеки друг път блясък.

Дали има смисъл в това единодействие... Може би смисълът е в това да внушаваме постепенно на малките, че магията на Коледа е и в пъстропакованите подаръци, но не само... Тя е в непоискания и подарен, дори без нужда, добър жест, добра усмивка, нежен поглед, разбиране, внимание. Децата все още не разбират това и все пак погледите им блестяха.