ДА СЕ ВСЛУШАМЕ В ТЯЛОТО СИ...

15.04.2013 15:06

...предложи на децата от трета група старши учител Валя Петкова днес в присъствието на родители и учители..

"Да се вгледаме... да усетим аромата на цветето мислено... да се вслушаме в звуците покрай нас... за да разберем колко са  необходими сетивата..."

"Да се замислим как с много грижа и внимание да се отнасяме към всеки орган, към всяка част на тялото си...;

за храните и как да ги подбираме правилно...".

За всичко това отново си припомниха децата в разговора със своя учител.

След наситената с информация първа част на образователната ситуация последваха игри, организирани от старши учител Дида Тодорова. Тя опита да раздвижи както тялото, така и мисленето и въображението на малките. След няколко общоразвиващи упражнения, последва игра за групова динамика, идеята на която беше да се подкрепи груповия дух.

Асоциативните игри, които учителят им беше подготвил /за свързване по подобие, по различие, по смисъл на изображения на предмети и цветове/ са полезни за динамиката на представите, помагат те да излязат от обичайните връзки и да се съчетаят доколкото е възможно по-нестандартно с други представи. Това раздвижва мисленето и го прави по-конструктивно. Възможностите за асоциации са безброй. Децата не се чувстват ограничавани от необходимост да възпроизвеждат запомнени знания, а са свободни да произвеждат сами нови асоциации. А в асоциациите, които децата правят, се проектират несъзнавани  от тях желания, интереси, потребности. Това им помага понякога неосъзнато да се  освободят от тревоги или натрапливи страхове. В случая децата свързваха предмети с цветове. Ето и асоциациите:

яке /Михаил/ - зелен /Ивена/: "Якето може да бъде зелено и да се носи през зимата. През лятото ако си с яке, ще се изпотиш..."

сладолед /Николай/ - жълт /Росен/: "Обичам банановия сладолед..., но сладолед ядем през лятото..."

пейка /Ивайло/ - червено /Виктор/: "Пейките може да бъдат в различни цветове... Аз предпочитам пред нашия блок да има червени пейки...";

гребен /Александра/ - лилаво /Мартин/: "Обичам мама да ме реше с лилав гребен... Момчетата може да ходят несресани, защото косите им са къси..."

А понякога не можеш да обясниш избора си, ако мотивите са в сърцето ти...

Играта "Довери се на приятел" е със социално предназначение - да се научим да се доверяваме, но и да се научим да поемаме отговорност за другите.