ДА УЧИМ ЗАЕДНО...

04.03.2014 14:12


с приятелите си от детски градини в Европа - такава е идеята на eTwinning проектите. ОДЗ "Първи юни" работи в съвместен проект, носещ името "Пчелите", идеята на който е децата заедно със свои приятели от Португалия, Полша, Румъния да научат повече за живота на насекомите. Дейностите по проекта са разнообразни, но винаги са част от образователната програма на детските градини. Тук се включват учебно-информативни дейности, целта на които е децата да получат информация за видовото разнообразие, местообитаване и характерни особености на насекомите. Втората голяма група дейности са от художествения цикъл и тяхното предназначение е малките да могат да пресъздават впечатленията си от наученото, творейки.

Използваме работата си в тези проекти, за да осъщестяваме и идеи, свързани с гражданското възпитание на децата. Чрез тях по-лесно разширяваме кръгозора им, обяснявайки им идеята за Европа.

Как практически учим заедно?

В град Синтра, недалеч от Лисабон, Португалия, има детска градина. Мариалуз Борхес е учителка в детската градина. Тя винаги намира забавен начин да увлече децата в търсене и откривателство. Сега тя сподели с нас поредната си добра находка - разходка на полето в търсене на пчелите... И много снимки на всички открития... Снимките са събрани в осемминутен филм, който разказва за опита на малките изследователи на природата да открият пчелите в полето. Търсейки пчелите, открили техните "братовчеди" - калинки, божи кравички, богомолки, мравки, паячета, пеперуди, гъсенички, водни кончета, скакалци, щурчета.  Какъв приятен начин да откриеш колко голямо е семейството на насекомите! И какъв интересен начин да бъдеш заедно с чуждоезични приятели, наслаждавайки се на общи преживявания с тях! И разбира се, идея за осъществяване на подобна "изследователска" разходка и споделяне на снимки и впечатления с приятели.

Thank you, Marialuz Borges!