ДЕТСКИЯТ СЪН

15.12.2010 14:35

 Това е темата на обучителната среща, организирана вчера в детската градина. Водещ на обучението беше Валя Петкова, старши учител.

Като начало беше припомнена физиологичната основа на съня. неговите фази, появата на съновиденията, доколкото науката е разгадала тайната им.

След това учителите поговориха за особеностите на детския сън и бяха представени различни хипотези, които обясняват по-голямата продължителност на съня при децата. Детският мозък преработва значително по-голям обем информация, защото развитието на детето и като физика, и като психика е много интензивно в този възрастов период. С това се свързва необходимостта от по-продължителен сън и повече време за възстановителните процеси в мозъка.

Интересна беше информацията за характера на детските съновидения - не черно-бели, а цветни, радостни и различни при момичетата и момчетата. При момичетата - спокойни, жизнерадостни, с кукли и музика. При момчетата - с повече агресия. Те сънуват, че се бият, нападат, защитават.

Разстройствата в съня винаги подсказват разстройства в психиката. Ето защо учителите внимателно наблюдават обедния сън на малките.

Направихме интервю с децата. Попитахме: "Сънувате ли?" " Приятни или неприятни са сънищата ви?"

Ето какво отговаряха 6-годишните:

"Често сънувам, че съм принцеса и живея в замък. Не разпознавам принца, но е много приятно.";

"Когато сънувам, че всички в семейството ми сме заедно, ми е много хубаво.";

"Сънувах, че мама и тате не се карат и това е щастливият ми сън.";

"Сънувах, че мама заминава някъде и ни оставя. Това беше страшен сън..."

Най-често сънищата на децата се изпълват с образите на техните родители. Преживяванията на родителите реално влияят силно върху детската личност и неизбежно докосват сънищата им. Хубаво е родителите да бъдат внимателни и да осъзнават, че емоционалната връзка между родител и дете е много силна. Ако детето е уплашено, неспокойно и сънува кошмари, често причина за това са емоционални проблеми на семейството му. В тези случаи възрастните са тези, които трябва да се опитват да хармонизират взаимоотношенията си.

Провокираният от темата разговор накара учителите да се замислят върху много фактори, които биха могли да влияят добре не само върху съня на децата, но и върху разнообразните психични състояния, които пряко влияят върху него.