ДУМАТА "ПРОЕКТ"

17.02.2014 14:52

Най-сигурният подход за научаване в предучилищна възраст е действения. Малките могат да разберат значението на по-абстрактни понятия, ако самите те са организирани в действие, което да подпомогне разбирането.

Когато децата са на 6-7 години, трябва да се научат в елементарна форма да разбират идеята за сътрудничество. Валя Петкова, учител в подготвителната за училище група, имаше идея за проектна работа: Децата заедно да изградят план-схема на квартала, в който живеят, в която да изобразят детската си представа за архитектурното му решение, пътната маркировка, разбирането си за правилата на уличното движение, ландшафта. Малките детски екипи, обединени от общата идея, работеха сърцато и имаха възможност да преосмислят по нов начин знанията и уменията, които бяха придобили в заниманията си в различните образователни направления. Необходимо беше да съвместят техническа и художествена конструктивност със социални и организационни умения, нужни за екипната работа.

 

Децата се радваха на продукта на съвместната си работа, а ние, за да сме сигурни че сме свършили и своята работа, попитахме: "Какво означава думата "проект"? Насладете се на оригиналните размишления.

"Всички се събираме и правим едно нещо общо...", Даниел;

"Нещо важно за училището, за детската градина...", Иво;

"Да се съберем около една маса и да си разпределяме работата...", Николай;

"Един голям лист и всеки е нарисувал върху него нещо...", Светослав;

"Разпределяме се на групи и обсъждаме какво ще правим...", Михаил;

"Когато се съберем на една маса и вземаме добри решения...", Денислав