ВИТАМИНИТЕ КАКВО СА?

27.02.2014 15:35

Отново за плодовете и за това кое прави вкуса им толкова уникален? Какво са витамините и как се усещат и случаен ли е киселият вкус на богатите на витамин С плодове? - обсъждаха децата от ПГ със своя учител Ива Кралева.

Малките изброяваха и описваха предпочитаните от тях плодове и може би не случайно това бяха именно плодовете, които ежедневно получават по схема "Училищен плод" на Министерството на земеделието.

А сега... мисловна активност... гатанки... не твърде лесни, но пък всеки имаше възможност да провери своята аналитичност и по описанието на характеристиките да разпознава плодове и зеленчуци.

Още по-трудно...кръстословица... и към аналитичната дейност по разпознаване се прибави и задача за звуков анализ: "Разпознай плода по първия и последен звук в думата, която го означава".

И сега... художествена литература. Кратък разказ "Ябълковото дърво", пресъздаден в театрален етюд от Дари и Миро с идеята да се насочи вниманието на децата към значението или вредата на насекомите за плодните дръвчета.


 И в отговор на въпроса: "Пчелата или пеперудата би трябвало да предпочете за свой приятел ябълковото дърво?", бърза и точно изведена поука от Теодор: "Не винаги по-красивият е по-добър!" Браво, Теди!

Сега да вкусим и да разпознаем - предложи учителят. Децата се усмихнаха кисело на лимона, решени да преглътнат киселината на витамина.

Накрая за да се осмисли новото знание, то трябва художествено да се претвори. Художествените дейности никога не изморяват децата, а събуждат фантазията и въображението им. Добре е, че в детската градина има много време за художествени дейности. Детската рисунка изразява детските мечти, копнежи, желания, склонности, а в същото време е възможност за отдих.

Фантазните рисунки на тема "Ябълката":

"Ябълка - вълшебна каляска, в която пътуват мама и тате и са щастливи...";

"Ябълка на Хелуин..."; 

"Маскирани ябълки...";

 

Усмихнатият човек рисува винаги усмивки...

"Измислена случка с ябълки..."

"Героична ябълка..."

В рисунките си децата винаги казват много, а ние трябва внимателно да се вглеждаме в подтекста...